Geschiedenis

Effe Wachte werd op aswoensdag 1993 opgericht door een stel vrienden/buurtgenoten die in de buurt "'t  Baeker Heukske" woonden.

De groep ging regelmatig samen op stap, bouwde elk jaar een carnavalswagen, en had zowel tijdens de Carnaval als ook daarbuiten veel contact met elkaar.

Traditioneel werd de Carnaval afgesloten met het haringbijten bij een van de buurtgenoten thuis, zo ook in 1993 toen Wil Vossen met het idee kwam om een "zaate hermenie" op te richten. Er werd op papier vastgelegd wie, welk instrument zou gaan bespelen. Daarna volgde een zoektocht naar instrumenten die voerde van rommel- en antiekmarkten in Belgie tot gerenomeerde muziekzaken in Belgie. Nederland en Duitsland.

Tijdens het jaarlijkse buurtweekendje in Duitsland werd "Effe Wachte" als naam vastgesteld, omdat tijdens dit uitstapje wel 10 keer per uur werd gezegd; "Effe Wachte". Nadat de diverse instrumenten waren aangeschaft werd er in de persoon van Piet Mousschart een dirigent gevonden waarmee een repertoire werd ingestudeerd.

Bekende nummers uit deze tijd waren; "Boe de brouwer is", "Chatta nooga", "Ich wil mit dich danse", "De Pottentaote zin weer hie" en "de Festwies Polka".

Meteen in het 1e jaar werd er deelgenomen aan de optocht in Maasmechelen, dit leverde 500 gulden op hetgeen neerkwam op 100 gulden per liedje dat op het repertoire stond.

Naast veel lol waren er ook "muzikale successen", in 1995 werd de titel "aanstormend talent" in de wacht gesleept tijdens  het 2-jaarlijks Baeker Zaate Hermeniekes Concour in 't Kaar.

Er werd in de periode voor de carnaval hard gerepeteerd in de kelder van Maddy en Michel, en het repertoire breidde elk jaar uit, ook werd er van dirigent gewisseld, Martin Cremers  nam het roer van Piet Mousschart over en er werd nu ook meerstemmige muziek gespeeld.

De muzikale vooruitgang bleef niet onopgemerkt en nadat in 1997 het Baeker Zaate Hermeniekes Concour werd gewonnen volgde in 2000 de eerste uitnodging voor een  "Concertreis". Er werd samen met de notabelen van de Gemeente Beek afgereisd naar Gundelfingen. Daar werd gelogeerd in de 5 sterren Sporthal van deze gemeente, dus inclusief 12 persoons bed, koud stromend water, gezamenlijke douche en zwembad zonder water. Maar de reis en het verblijf was onvergetelijk.

Inmiddels hadden enkele leden de groep verlaten en was de oorspronkelijke groep versterkt met "echte" muzikanten. Ook hadden diverse leden van het eerste uur muziekles genomen en/of hadden zich bij plaatselijke muziekverenigingen aangesloten.

In 2001 werd de groep uitgebreid met slag- en basgitaar en in 2003 met een drummer.

In 2002 werd er weer van dirigent gewisseld, Martin werd tijdens zijn ziekte, afgelost door niemand minder dan Wil Lacroix. Wil zorgde er voor dat we voorafgaand aan de repetities (ch)oralen speelden om de "amesjuur" te verbeteren. Zijn uitdrukking "er zaten enkele mooie momenten tussen" wordt nu nog regelmatig gebruikt. Eenmaal onder een topdirigent gewerkt, wilden we geen stap terug doen. Omdat er in Nederland maar weinig dirigenten aan onze voorwaarden voldeden moest er in afwachting van  de gezochte "Topdirigent" een "interim" dirigent worden aangesteld. Gelukkig hadden we deze interim dirigent inmiddels in huis in de vorm van onze "basgitarist/dirigente" Miriam Wouters.

In het jubileumjaar, het  jaar waarin we 11 jaar bestonden, werd tijdens de opening van het carnavalsseizoen op de 11e van de 11e 2003, de zelf ontworpen, in Polen geproduceerde, nieuwe kostuums gepresenteerd. Daarnaast werd in januari 2004 het 11-jarig jubileum op grootse wijze gevierd in Cafe "'t Auwt Patronaat", inmiddels uitgegroeid tot het clublokaal. Meer dan honderd carnavalsvierders, waaronder vele oud leden, maakten dit jubileumfeest tot een groot succes. In augustus van datzelfde jaar werd een nieuwe dirigent gevonden in de persoon van Renate Fatzinger, Renate is op dat moment ook als dirigente verbonden aan Irene/Lucia. De 2 volgende jaren werd er behoorlijke muzikale vooruitgang geboekt. Carnavalsoptredens werden afgewisseld met optredens tijden (wijn) feesten in Steckenborgh en Altenahr en optredens tijdens braderieen etc.

In toenemende mate werd duidelijk dat een meerderheid van de groep meer wilde dan alleen carnavalsmuziek spelen. In 2005 werd er voor het eerst aan de componist Michel Smeets opdracht gegeven om arrangementen exclusief voor ons te schrijven. Dit gaf ons de mogelijkheid om volledig vrij een eigen repertoire samen te stellen. In 2006 werd besloten om een nieuwe weg in te slaan; muziek op een goed niveau spelen met aandacht voor visuele aspecten. In de vorm van Guido Collaris werd een dirigent aangetrokken die precies paste in hetgeen we voor ogen hadden.

Er werd druk gerepeteerd aan een compleet nieuw repertoire . Naast duitse schlagers wordt oa. een Queen medley van 13 minuten een Tina Turner medley en een reggae medley (UB 40) aan het repertoire toegevoegd, deze nummers worden speciaal voor Effe Wachte geschreven.

Eind 2008 wordt het repertroire  uitgebreid met zangnummers en in 2009 wordt het eerste optreden met onze eigen trompettiste en zangeres Kelly uitgevoerd.

De  naam van Effe Wachte wordt gewijzigd in Effe Wachte Band en er wordt een nieuw tenue aangeschaft.

In mei 2009 wordt er van dirigent gewisseld en neemt Jacques Notten het stokje van Guido Collaris over, hetgeen weer een muzikale impuls geeft.

Naast het maken van aanstekelijke, gezellige muziek blijft Effe Wachte Band ook een bijdrage aan de Beekse carnaval leveren. Jaarlijks organiseert EWB op "Eschgoonsdig" het "Hjer Ring Begraave" in 't Auwt Patronaat. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde afsluiting van de Carnaval waarin op ludieke en humoristiche wijze een Haring wordt begraven. 

Anno 2011 staat Effe Wachte Band inmiddels garant voor een middag/avond gezellige, onderhoudende  en afwisselende muziek en wordt meer en meer gevraagd voor (weide) feesten en partijen. Het muzikale repertoire bevat inmiddels een flink aantal zangnummers en een breed scala verschillende muzieksoorten. In deze periode legt trompettist Dave Wouters zich toe op het schrijven van arrangementen waardoor de muziekkeuze niet meer wordt beperkt door het verkrijgbare aanbod. 

Foto_EWB_2012_gecomprimeerd_roodIn 2012 verlaten Paul en Miriam Wouters op gitaar EWB, al enkele weken later worden de ontstane vacatures opgevuld door Richard Giezenberg op basgitaar en Paul Ruyl op keyboard. Inmiddels is het zangrepertoire weer behoorlijk uitgebreid en staan er ook enkele mannelijke zangnummers op het repertoire. Er is door enkele leden in eigen beheer een geluidsinstallatie aangeschaft zodat er ook buitenoptredens verzorgd kunnen worden en er ook bij grotere tentfeesten opgetreden kan worden. Het aantal optredens neemt gestaag toe, EWB blijkt zeer geliefd in de Duitse grenstreek.

Op 24-2-2013 heeft EWB met een groot muzikaal en humoristisch evenement in de Asta haar 20 jarig jubileum gevierd. Meer dan 600 toeschouwers waren getuige van optredens die EWB verzorgde samen met haar gasten; Cosi Cantare, Pascal Pittie & Daphne Ramakers, Double U, Fer Naus, W-Dreej en Big Benny. In een kolkende Asta werd vanaf 14.00 uur een non stop-feest gevierd waar in Beek nog lang over naverteld wordt. Ná 19.00 uur sloot Big Benny samen met EWB op de bühne af met "You never walk alone". "Kippevel"! Voor een impressie van het jubileum klik hier. Omdat er voor dit evenement arrangementen geschreven dienen te worden voor optredens met W-Dreej en de Knöppele komt EWB in contact met Wim Warmerdam. Wim zal in de periode hierna uitgroeien tot "vaste arrangeur" van EWB. Daarnaast worden er jaarlijks nog speciale arrangementen voor EWB geschreven door Michel Smeets en Dave Wouters.

In maart 2015 neemt Jacques Notten, na bijna 6 jaar, afscheid van EWB. 

IMG 0556

In deze periode zijn er muzikaal gezien de nodige stappen voorwaarts gezet. Ook heeft EWB voor het eerst in haar bestaan een prins in haar midden; Frank 1 van de Kwakkerte in Spaubeek. T.g.v. dit prinsschap verzorgt EWB de Carnavals mis in Spaubeek en speelt daarmee voor het eerst in haar bestaan in een kerk. Tijdens de receptie wordt Prins Frank uitgebreid "gefeliciteerd" door EWB, uitgedost als Familie Flodder (zie bijgaande foto) .  Voor een compilatie van de receptie klik hier. Voor een compilatie van de kerkdienst klik hier

Per 1 april neemt Wil Lacroix voor de 2e keer het (dirigent) stokje tijdelijk over en helpt EWB hiermee uit de brand. EWB zal vanaf nu zijn optredens gaan verzorgen zonder klassiek dirigent zodat "uitstraling" een nog belangrijkere rol kan gaan spelen. Wil Lacroix overbrugt een periode van 4 maanden waarna Martijn Stevens (20 jaar) per september 2015 het muzikaal leiderschap van EWB voor zijn rekening gaat nemen. Er wordt hiermee een nieuwe periode ingeluid. EWB ziet met een goed gevoel deze nieuwe periode tegemoet.

header 2016 verbeterd3

De samenstelling van Effe Wachte Band anno 2016, het jaar waarin een record aantal optredens wordt geboekt;

In 2018 viert EWB zijn 25 jarig bestaan. Gedurende het hele jaar zal EWB optredens voor "Goede Doelen" verzorgen voor het symbolische bedrag van 25€. Er wordt een fotosessie gehouden in Mondo Verde en er wordt een fantastische Jubileum Libdub gemaakt die binnen 1 week meer dan 2000 keer  en uiteindelijk bijna 4000 keer wordt bekeken.Jubileum artikel foto 1

In Julie 2018 besluit Martijn Stevens om te stoppen als Dirigent bij EWB. Na een periode van bijna 3 jaar gaat EWB weer op zoek naar een nieuwe Muziek Instructeur. In deze 3 jaar werd er  samen met Martijn op een relaxte en ontspannen manier gemusiceerd en aan de performance  gewerkt. Tijdens de overbruggingsperiode neemt trompettist Dave Wouters de honneurs waar. In dit zelfde jaar zijn er een aantal mutaties in de bezetting; Sven Tijssen versterkt de trompet sectie, zijn neef Stan komt op tuba meedoen, Marline Wijsman komt de alt sax sectie versterken en haar vader Gerwin vult de openstaande vacature op basgitaar in. Per 1 september sluit het oefenlokaal (Auwt Patronaat) waar EWB meer dan 15 jaar repeteerde haar deuren. Gelukkig wordt er snel een nieuw onderdak gevonden in het Clublokaal van HBS L"Union in Beek.

Reacties   

0 #155 s777 10-12-2018 17:48
Advertising keep on producing good content, they will love to visit and over again. In this article, you
shall learn a few do's and don'ts for writers and readers identical.
Citeer
0 #154 lpe88 download 09-12-2018 17:10
I got this site from my buddy who shared with me on the topic of this web page and at the moment this time I am
visiting this website and reading very informative articles at this time.
Citeer
0 #153 mega888 casino 04-12-2018 16:46
Thank you for any other informative web site. The place else could I
am getting that type of information written in such a perfect
manner? I've a project that I'm just now operating on, and I've been at the look out for such info.
Citeer
0 #152 scr888 login apk 02-12-2018 06:35
Titles are you'll be able to places search engines look for keywords.
You want people to obtain to operating your website.
So a your website itself writer who knows SEO
is very. Surf your journey through Facebook or twitter.
Citeer
0 #151 sky777 casino 29-11-2018 16:55
Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there!
Thanks
Citeer
0 #150 rollex11 login 28-11-2018 15:33
If you wish for to obtain a great deal from
this post then you have to apply such techniques to your won web
site.
Citeer
0 #149 lucky palace casino 24-11-2018 20:16
Before begin your blog, focus on a fundamental principle called "planning".
Therefore, buy a subject which you really like, and are savvy, for
use on your first diary.
Citeer
0 #148 918 kiss 24-11-2018 13:48
I wish to share my irritation around, though it isn't much that are of a blessing!

This may be the great idea when they provide it to women. Stock trading online makes it so for
you to get lost in the experience.
Citeer
0 #147 3win8 download 24-11-2018 01:54
Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over.

I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting
this to my followers! Terrific blog and brilliant design and style.
Citeer
0 #146 lucky palace casino 22-11-2018 03:39
You can't stuff your pages with keywords, anyone
have don't forget to devote meta tickets. I wish you
luck in your endeavors to produce money using the web.
Now if may potentially just selection how to learn from this somehow.
Citeer
0 #145 mega casino 21-11-2018 05:15
Hi there would you mind letting me know which web host you're
working with? I've loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this
blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price?
Thanks a lot, I appreciate it!
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen