Geschiedenis

Effe Wachte werd op aswoensdag 1993 opgericht door een stel vrienden/buurtgenoten die in de buurt "'t  Baeker Heukske" woonden.

De groep ging regelmatig samen op stap, bouwde elk jaar een carnavalswagen, en had zowel tijdens de Carnaval als ook daarbuiten veel contact met elkaar.

Traditioneel werd de Carnaval afgesloten met het haringbijten bij een van de buurtgenoten thuis, zo ook in 1993 toen Wil Vossen met het idee kwam om een "zaate hermenie" op te richten. Er werd op papier vastgelegd wie, welk instrument zou gaan bespelen. Daarna volgde een zoektocht naar instrumenten die voerde van rommel- en antiekmarkten in Belgie tot gerenomeerde muziekzaken in Belgie. Nederland en Duitsland.

Tijdens het jaarlijkse buurtweekendje in Duitsland werd "Effe Wachte" als naam vastgesteld, omdat tijdens dit uitstapje wel 10 keer per uur werd gezegd; "Effe Wachte". Nadat de diverse instrumenten waren aangeschaft werd er in de persoon van Piet Mousschart een dirigent gevonden waarmee een repertoire werd ingestudeerd.

Bekende nummers uit deze tijd waren; "Boe de brouwer is", "Chatta nooga", "Ich wil mit dich danse", "De Pottentaote zin weer hie" en "de Festwies Polka".

Meteen in het 1e jaar werd er deelgenomen aan de optocht in Maasmechelen, dit leverde 500 gulden op hetgeen neerkwam op 100 gulden per liedje dat op het repertoire stond.

Naast veel lol waren er ook "muzikale successen", in 1995 werd de titel "aanstormend talent" in de wacht gesleept tijdens  het 2-jaarlijks Baeker Zaate Hermeniekes Concour in 't Kaar.

Er werd in de periode voor de carnaval hard gerepeteerd in de kelder van Maddy en Michel, en het repertoire breidde elk jaar uit, ook werd er van dirigent gewisseld, Martin Cremers  nam het roer van Piet Mousschart over en er werd nu ook meerstemmige muziek gespeeld.

De muzikale vooruitgang bleef niet onopgemerkt en nadat in 1997 het Baeker Zaate Hermeniekes Concour werd gewonnen volgde in 2000 de eerste uitnodging voor een  "Concertreis". Er werd samen met de notabelen van de Gemeente Beek afgereisd naar Gundelfingen. Daar werd gelogeerd in de 5 sterren Sporthal van deze gemeente, dus inclusief 12 persoons bed, koud stromend water, gezamenlijke douche en zwembad zonder water. Maar de reis en het verblijf was onvergetelijk.

Inmiddels hadden enkele leden de groep verlaten en was de oorspronkelijke groep versterkt met "echte" muzikanten. Ook hadden diverse leden van het eerste uur muziekles genomen en/of hadden zich bij plaatselijke muziekverenigingen aangesloten.

In 2001 werd de groep uitgebreid met slag- en basgitaar en in 2003 met een drummer.

In 2002 werd er weer van dirigent gewisseld, Martin werd tijdens zijn ziekte, afgelost door niemand minder dan Wil Lacroix. Wil zorgde er voor dat we voorafgaand aan de repetities (ch)oralen speelden om de "amesjuur" te verbeteren. Zijn uitdrukking "er zaten enkele mooie momenten tussen" wordt nu nog regelmatig gebruikt. Eenmaal onder een topdirigent gewerkt, wilden we geen stap terug doen. Omdat er in Nederland maar weinig dirigenten aan onze voorwaarden voldeden moest er in afwachting van  de gezochte "Topdirigent" een "interim" dirigent worden aangesteld. Gelukkig hadden we deze interim dirigent inmiddels in huis in de vorm van onze "basgitarist/dirigente" Miriam Wouters.

In het jubileumjaar, het  jaar waarin we 11 jaar bestonden, werd tijdens de opening van het carnavalsseizoen op de 11e van de 11e 2003, de zelf ontworpen, in Polen geproduceerde, nieuwe kostuums gepresenteerd. Daarnaast werd in januari 2004 het 11-jarig jubileum op grootse wijze gevierd in Cafe "'t Auwt Patronaat", inmiddels uitgegroeid tot het clublokaal. Meer dan honderd carnavalsvierders, waaronder vele oud leden, maakten dit jubileumfeest tot een groot succes. In augustus van datzelfde jaar werd een nieuwe dirigent gevonden in de persoon van Renate Fatzinger, Renate is op dat moment ook als dirigente verbonden aan Irene/Lucia. De 2 volgende jaren werd er behoorlijke muzikale vooruitgang geboekt. Carnavalsoptredens werden afgewisseld met optredens tijden (wijn) feesten in Steckenborgh en Altenahr en optredens tijdens braderieen etc.

In toenemende mate werd duidelijk dat een meerderheid van de groep meer wilde dan alleen carnavalsmuziek spelen. In 2005 werd er voor het eerst aan de componist Michel Smeets opdracht gegeven om arrangementen exclusief voor ons te schrijven. Dit gaf ons de mogelijkheid om volledig vrij een eigen repertoire samen te stellen. In 2006 werd besloten om een nieuwe weg in te slaan; muziek op een goed niveau spelen met aandacht voor visuele aspecten. In de persoon van Guido Collaris werd een dirigent aangetrokken die precies paste in hetgeen we voor ogen hadden.

Er werd druk gerepeteerd aan een compleet nieuw repertoire . Naast duitse schlagers wordt oa. een Queen medley van 13 minuten een Tina Turner medley en een reggae medley (UB 40) aan het repertoire toegevoegd, deze nummers worden speciaal voor Effe Wachte geschreven.

Eind 2008 wordt het repertroire  uitgebreid met zangnummers en in 2009 wordt het eerste optreden met onze eigen trompettiste en zangeres Kelly uitgevoerd.

De  naam van Effe Wachte wordt gewijzigd in Effe Wachte Band en er wordt een nieuw tenue aangeschaft.

In mei 2009 wordt er van dirigent gewisseld en neemt Jacques Notten het stokje van Guido Collaris over, hetgeen weer een muzikale impuls geeft.

Naast het maken van aanstekelijke, gezellige muziek blijft Effe Wachte Band ook een bijdrage aan de Beekse carnaval leveren. Jaarlijks organiseert EWB op "Eschgoonsdig" het "Hjer Ring Begraave" in 't Auwt Patronaat. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde afsluiting van de Carnaval waarin op ludieke en humoristiche wijze een Haring wordt begraven. 

Anno 2011 staat Effe Wachte Band inmiddels garant voor een middag/avond gezellige, onderhoudende  en afwisselende muziek en wordt meer en meer gevraagd voor (weide) feesten en partijen. Het muzikale repertoire bevat inmiddels een flink aantal zangnummers en een breed scala verschillende muzieksoorten. In deze periode legt trompettist Dave Wouters zich toe op het schrijven van arrangementen waardoor de muziekkeuze niet meer wordt beperkt door het verkrijgbare aanbod. 

Foto_EWB_2012_gecomprimeerd_roodIn 2012 verlaten Paul en Miriam Wouters op gitaar EWB, al enkele weken later worden de ontstane vacatures opgevuld door Richard Giezenberg op basgitaar en Paul Ruyl op keyboard. Inmiddels is het zangrepertoire weer behoorlijk uitgebreid en staan er ook enkele mannelijke zangnummers op het repertoire. Er is door enkele leden in eigen beheer een geluidsinstallatie aangeschaft zodat er ook buitenoptredens verzorgd kunnen worden en er ook bij grotere tentfeesten opgetreden kan worden. Het aantal optredens neemt gestaag toe, EWB blijkt zeer geliefd in de Duitse grenstreek.

Op 24-2-2013 heeft EWB met een groot muzikaal en humoristisch evenement in de Asta haar 20 jarig jubileum gevierd. Meer dan 600 toeschouwers waren getuige van optredens die EWB verzorgde samen met haar gasten; Cosi Cantare, Pascal Pittie & Daphne Ramakers, Double U, Fer Naus, W-Dreej en Big Benny. In een kolkende Asta werd vanaf 14.00 uur een non stop-feest gevierd waar in Beek nog lang over naverteld wordt. Ná 19.00 uur sloot Big Benny samen met EWB op de bühne af met "You never walk alone". "Kippevel"! Voor een impressie van het jubileum klik hier. Omdat er voor dit evenement arrangementen geschreven dienen te worden voor optredens met W-Dreej en de Knöppele komt EWB in contact met Wim Warmerdam. Wim zal in de periode hierna uitgroeien tot "vaste arrangeur" van EWB. Daarnaast worden er jaarlijks nog speciale arrangementen voor EWB geschreven door Michel Smeets en Dave Wouters.

In maart 2015 neemt Jacques Notten, na bijna 6 jaar, afscheid van EWB. 

IMG 0556

In deze periode zijn er muzikaal gezien de nodige stappen voorwaarts gezet. Ook heeft EWB voor het eerst in haar bestaan een prins in haar midden; Frank 1 van de Kwakkerte in Spaubeek. T.g.v. dit prinsschap verzorgt EWB de Carnavals mis in Spaubeek en speelt daarmee voor het eerst in haar bestaan in een kerk. Tijdens de receptie wordt Prins Frank uitgebreid "gefeliciteerd" door EWB, uitgedost als Familie Flodder (zie bijgaande foto) .  Voor een compilatie van de receptie klik hier. Voor een compilatie van de kerkdienst klik hier

Per 1 april neemt Wil Lacroix voor de 2e keer het (dirigent) stokje tijdelijk over en helpt EWB hiermee uit de brand. EWB zal vanaf nu zijn optredens gaan verzorgen zonder klassiek dirigent zodat "uitstraling" een nog belangrijkere rol kan gaan spelen. Wil Lacroix overbrugt een periode van 4 maanden waarna Martijn Stevens (20 jaar) per september 2015 het muzikaal leiderschap van EWB voor zijn rekening gaat nemen. Er wordt hiermee een nieuwe periode ingeluid. EWB ziet met een goed gevoel deze nieuwe periode tegemoet.

header 2016 verbeterd3

De samenstelling van Effe Wachte Band anno 2016, het jaar waarin een record aantal optredens wordt geboekt;

In 2018 viert EWB zijn 25 jarig bestaan. Gedurende het hele jaar verzorgt EWB optredens voor "Goede Doelen" voor het symbolische bedrag van 25€. De gage van het laatste optreden van het Jubileumjaar wordt geschonken aan een goed doel. Uit 7 nominaties kiest EWB de afdeling Dagbesteding van Huize Franciscus en overhandigd de envelop met inhoud tijdens een optreden. Er wordt een fotosessie gehouden in Mondo Verde en er wordt een fantastische Jubileum Libdub gemaakt die binnen 1 week meer dan 2000 keer  en uiteindelijk bijna 4000 keer wordt bekeken.Jubileum artikel foto 1

In Juli 2018 besluit Martijn Stevens om te stoppen als Dirigent bij EWB. Na een periode van bijna 3 jaar gaat EWB weer op zoek naar een nieuwe Muziek Instructeur. In deze 3 jaar werd er samen met Martijn op een relaxte en ontspannen manier gemusiceerd en aan de performance  gewerkt. Tijdens de overbruggingsperiode neemt trompettist Dave Wouters de honneurs waar. In dit zelfde jaar zijn er een aantal mutaties in de bezetting; Sven Tijssen versterkt de trompet sectie, zijn neef Stan komt op tuba meedoen, Marline Wijsman komt de alt sax sectie versterken en haar vader Gerwin vult de openstaande vacature op basgitaar in. Per 1 september sluit het oefenlokaal (Auwt Patronaat) waar EWB meer dan 15 jaar repeteerde haar deuren. Gelukkig wordt er snel een nieuw onderdak gevonden in het Clublokaal van HBS L"Union in Beek. Eind 2018 besluit Paul Ruyl te stoppen als toetsenist, zijn plaats wordt per direct overgenomen door trombonist en "muzikale duizendpoot" Wilbert Meertens. 

EWB Groepsfoto Gecomprimeerd

De vacature die daardoor ontstaat op trombone wordt al snel ingevuld door Maurice Mennens. Maurice wordt in januari 2019 lid van EWB. Ook worden in dat jaar spetterende rode kostuums aangeschaft. In dezelfde periode treedt Claudia Christoffel toe als lid, Claudia speelt diverse saxen maar gaat binnen EWB Sopraansax spelen en gaat ook zingen.

In maart 2019 wordt ook de vacature van instructeur opgevuld. EWB is zeer verheugd dat Patrick Spelthaen de repetities op een deskundige en enthousiaste manier invult en een nieuwe dimensie aan de repetities toevoegt. Vanaf maart 2020 kan er maanden niet gerepeteerd worden vanwege de uitbraak van het Corona virus. Daarna zijn er vanaf juli weer repetities mogelijk, de optredens van 2020 komen echter allemaal te vervallen doordat grote evenementen niet meer georganiseerd mogen worden. Tevens besluiten in deze periode, binnen 2 weken tijd, 3 leden hun lidmaatschap te beeindigen. De bezetting bestaat op dat moment nog uit 15 personen. In december 2020 strooit Coriona opnieuw roet in het eten. Pas vanaf eind mei 2021 kan er weer met repeteren worden gestart. Goed nieuws is er echter ook; Christian Christoffel zal als geluidstechnicus EWB komen ondersteunen. Tevens wordt er een nieuwe oefenlocatie gevonden. In augustus 2021, na een 3 jarige, prettige samenwerking met L Union, verruilt EWB het Clublokaal van L Union voor de zaal van Gasterie Genhout Treft. 

Na een aantal personele wisselingen worden er in 2021 groeps fotos's gemaakt van de nieuwe 15 koppige bezetting.Banner Groene achtergrond